Hipparion Lovas Vándorközpont

Lovastúrák

Lovardank Alkalmi Szolgáltatásai:  

Napos túrák lóháton: 95 Euro / nap

 A lovarda által szervezett lovastúrák:

A Medvék Földjén
Ez egy kombinált vándortúra, ami háromnapnyi csillagtúrázásból és egy háromnapos vándortúrából áll. A túra legnagyobb része a Nagy Hagymás Nemzeti Parkon halad keresztül érintve annak egyik legfontosabb látnivalóját, a fehérmezei dolinákat, zsombolyokat, szakadékokat, sziklapárkányokat.

A részvételhez szükséges minimális lovastudás:
Ezt a túrát kezdő lovasoknak is ajánljuk!

Minimális létszám: 2 fő
Lovaglással töltött órák száma/nap: 4

Jelentkezés: E-mailban vagy telefonon.

Részvételi díj: 214000 Ft/fő

Programok:

Részvételi díj: 690 EUR

 • A túra hossza 125 km.
 • A túra 6 lovaglási napból áll, napi átlag 5 óra lovaglással.
 • Szállás: 6 éjszaka vendégházban (több ágyas szobákban).
 • A személyes csomag szállítása nyeregtáskákban történik.

1 nap: Érkezés Gyergyószentmiklósra a délutáni órákban, innen szekérúton terepjáróval kimegyünk a lovastanyára (15 km). Vacsora, a túrával kapcsolatos kérdések, szabályok megbeszélése.
2 nap: Lovasítás, majd rövid bemelegitő túrára indulunk az Olt forrásához, a Meggyes nyeregre és a Magas Bükkre (1415 m).
3 nap: Nyeregtáskák szétosztása, alapos bepakolás, málháslovak felmálházása, nyergelés. A Meggyes csúcs (1504 m) felé indulunk. Egy meredek kapaszkodó után felérünk a Gyergyói-havasok főgerincére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Csalhóra (1904 m), a Kiscohárdra (1345 m), a Gyilkos kőre (1408 m) és a Kelemen Havasokra (2100 m). Innen folytatjuk utunkat a Csofronka (1607 m) irányába, majd Tunzéria pusztáján keresztül egy hosszú vágtával érkezünk meg táborhelyünkre. Itt megépítjük a táborhelyet és este látogatást teszünk egy közeli esztenához.
4 nap: Ezen napon a Kovács Péterről már sokszor megcsodált Nagy Hagymást indulunk meghódítani a fehermezei táborhelyről. Útközben több vágtára lesz lehetőségünk, viszont helyenként le is kell szállnunk a lovakról a nehéz terep miatt. Menet közben megcsodáljuk az Egyeskövet, víznyelőket és zsombolyokat. A Nagy Hagymás csúcsra (1792 m) érve kilátásunk nyílik a szélrózsa minden irányába: északon a Kelemen Havasok, a Csalhó; keleten a Gosmán- és Tarkő Hegység; délen a Nemere- és Naskalat Hegység; nyugaton a Hargita hosszú vonulata.
5 nap: Táborbontás után a Vörös-kő oldalához érünk, ahol aláereszkedünk a Jáhoros pusztájára. Innen a völgylabirintusokon keresztül visszaérkezünk a lovastanyára.
6 nap: A Kovács Péteri csángó tanyánkat magunk mögött hagyva az Olt forrásához érkezünk ahol megitatjuk lovainkat. Innen egy hosszú kapaszkodó következik a Sóvető havason keresztül a Sipos-hegyre,aminek nagy részét erdőben tesszük meg.  A Sipos-hegy tetején tartjuk a déli pihenőt (1568m), ahol kilátásunk nyílik az Északi-Hargitára. Az utunk visszafelé egy vadösvényen vezet. Ha csendben vagyunk fajdot, szarvast vagy akár medvét is láthatunk.
7 nap: Mai napunk a Pongrác-tetőn (1321 m) keresztül a „kis vasút” útján vezet a Dancurás oldalában.
8 nap: Reggeli után hazautazás.

Szükséges felszerelések:  jó minőségű sátor, meleg hálózsák, jó minőségű esőköpeny, elemlámpa (javasolt a fejlámpa), réteges öltözék, vízhatlan bakancs lábszárvédővel (lovaglócsizma nem ajánlott), esetleg gumicsizma.
 
A vándortúrát tapasztalt túravezető vezeti.

Az ár tartalmazza:

 • Túravezetést.
 • Ellátást: napi kétszeri bográcsos étkezés, délben piknik.
 • Lószerszámokat: nyergek, nyeregtáskák.
 • Szállásokat
 • Biztonságos parkolót.

 
Az ár nem tartalmazza:

 • Biztosítást
 • Utazást
 • Szeszes italokat.

A transzfer lehetséges a kolozsvári vagy marosvásárhelyi reptérről és a gyergyói vasútállomásról.   Időpontok:
 • 2017.7.23. - 2017.7.29.
 • 2017.7.29. - 2017.8.4.
 • 2017.8.6. - 2017.8.12.
2 - 3 napos lovastúrák a Hagymásban
Rövid lovastúráink alatt, ízelítőt adunk, a Hipparion vándortúrák világából: hegyek, végtelen fennsíkok, öles fák, sötét erdők, vadcsapások, amikhez csak lóháton, vagy gyalog juthatsz ilyen közel. Érintetlen természet, tiszta levegő, és határtalan lovas terepek.

A részvételhez szükséges minimális lovastudás:
Kezdőknek és haladóknak egyaránt.

Minimális létszám: 2 fő
Lovaglással töltött órák száma/nap: 5

Jelentkezés: E-mailban vagy telefonon.

Részvételi díj: 49500 Ft/fő

Programok:

Időpont: áprilistól – júliusig és szeptembertől- decemberig, egyeztetés alapján.

Júliusban és augusztusban minden héten hétfőtől szerdáig.

A túra ára: 

 • 3 nap: 239 euró
 • 2 nap: 159 euró

1 nap: Találkozó Gyergyószentmiklóson, reggel 10 órakór. Innen kiszállítás a tanyára. Kiválasztjuk mindenkinek a megfelelő hátast és indulás a vadonba. A szomszéd tanyákat elhagyva elérjük az ősfenyvest ahol vadösvényeken haladunk a Sípos hegy oldalában. Az erdő csendjében, bármikor előbukkanhat egy szarvas, fajd, viszont a medvének általában csak a nyomát láthatjuk. A déli pihenőt, egy kis erdei tisztáson tartjuk, áfonyával és málnával tarkítva. Visszafelé szép kilátásunk nyílik a Nagy Hagymás sziklájára. Táv: 20 km, 4.5 óra

2 nap: úti cél a Nagy Hagymás Nemzeti Parkban lévő Fehér mező. A Meggyes csúcs (1504 m) felé indulunk. Egy meredek kapaszkodó után felérünk a Gyergyói-havasok főgerincére, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a Csalhóra (1904 m), a Kiscohárdra (1345 m), a Gyilkos kőre (1408 m) és a Kelemen Havasokra (2100 m). Innen folytatjuk utunkat a Csofronka (1607 m) irányába, majd Tunzéria pusztáján keresztül elérjünk a déli pihenőt. A hűs forrás mellett pihenhetünk a természet csendjében, amelyet csak az állatok kolomja tör meg néha. Visszafele ismét élvezhetjük a megunhatatlan kilátást a végtelennek tűnő hegyeket, ahogy egybeolvasnak az égbolttal. Táv: 30 km, 6.5 óra.

3 nap: A Kovács Péteri csángó tanyánkat magunk mögött hagyva a legendás Olt forrásához érkezünk. Innen egy hosszú kapaszkodó következik a Sóvető havason keresztül a Sipos csúcsra, aminek nagy részét erdőben tesszük meg. A tetőn tartjuk a déli pihenőt (1568m), ahonnan kilátásunk nyílik az Északi-Hargitára, a Maros forrásra, az Öcsémre, Gyimesi havasokra, és akár a Csomád hegycsoportra is, ha tiszta időnk van. Utunk visszafelé egy vadösvényen vezet. Ha csendben vagyunk fajdot, szarvast vagy akár medvét is láthatunk. Táv: 25 km. 5 óra.

A választott csomag függvényében, a második, vagy harmadik nap, a vacsorát követően beszállítás Gyergyószentmiklósra.

Hasznos felszerelés: fejlámpa, esőkabát, bakancs, fejlámpa, réteges meleg öltözék.

Az ár tartalmazza:

 • ki és beszállítás Gyergyószentmiklósra
 • 2-3 nap lovaglást
 • 1-2 éjszaka szállást (2-4 ágyas szobák, közös fürdőszoba)
 • Teljes ellátást, délben piknik (vegetáriánus étrend is igényelhető)
 • Biztonságos parkolót.


Az ár nem tartalmazza:

 • utazást
 • Biztosítást.
 • Szeszes italokat.


   Időpontok:
 • 2017.5.1. - 2017.10.31.
A Só Útja a Havasokban
E túra során igyekszünk végigkövetni a só útját a havasokon keresztül. Ezen az úton hordták elődeink a sót a parajdi sóbányából, a havasokon át, ökrösszekereken, a Maros folyóig ahol tutajokra rakva sok megpróbáltatás árán eljutaták a távoli városokba. Ezen útnak egy részét fogjuk a lovastúrán bejárni, belekóstolva igy az eldugott székely tanyasi falvak életébe. A táj jellegzetessége a domináns fenyvesek és a nagy kiterjedésü, esztenákkal tarkitott, havasi legelők.

A részvételhez szükséges minimális lovastudás:
Vágtában is biztos üles valamint nyergelési ismeretek.

Minimális létszám: 3 fő
Lovaglással töltött órák száma/nap: 5

Jelentkezés: E-mailban vagy telefonon.

Részvételi díj: 245000 Ft/fő

Programok:

 

Részvételi díj: 790 EUR

 • A túra hossza 170 km.
 • A túra 6 lovaglási napból áll, napi átlag 5 óra lovaglással.
 • Szállás: 5 éjszaka vendégfogadó, 2 éjszaka sátor.
 • Ellátás: napi kétszeri bográcsos étkezés, délben piknik.
 • A személyes csomag szállitása nyeregtáskákban és málháslovon. Max. 12kg


1 nap: Érkezés Gyergyószentmiklósra a délutáni órákban, innen szekérúton terepjáróval kimegyünk a lovas tanyára (15 km). Vacsora, a túrával kapcsolatos kérdések, szabályok megbeszélése.
2 nap: Reggeli, lovasitás, nyeregtáskák szétosztása, alapos bepakolás, málháslovak felmálházása, nyergelés.
A Kovács Péteri csángó tanyákat magunk mögött hagyva az Olt forrásához érkezünk ahol megitatjuk lovainkat. Innen egy hosszú kapaszkodó a Sóvető havason keresztül a Sipos hegyre aminek nagy részét erdőben tesszük meg. A Sipos hegy tetején tartjuk a déli pihenőt (1568m) ahol kilátásunk nyilik az Észak Hargitára. Aláereszkedünk a Lok nyeregre és egy hosszú vadcsapáson keresztül megérkezünk a Fekete Rez pusztájára ahol egy esztenához közel éjszakai tábort verünk.
3 nap: A terjedelmes pusztát elhagyva aláereszkedünk Marosfőre, itt átlovagolunk a Maroson és már is a Hargita hegységben találjuk magunkat. Első csúcsunk a Csik Magasa (1153m), innen enyhe emelkedővel az Osztoros (1384m) fele vesszük utunkat. A déli pihenőt egy különleges helyen tartjuk jobbra tőlünk a gyergyói medence és a Görgényi havasok, balra a Csiki medence és háttérben a Csiki havasok. Az Ölyves tetőnél rátérünk a Hargita főgerincére ahonnan egy széldöntésen keresztül aláereszkedünk az Ördög tó melletti táborhelyünkre. Amig a bográcsban rotyog a vacsora egy rövid sétát tehetünk az Ördög tó lápjában.
4 nap: Magunk mögött hagyva táborhelyünket, bevetjük magunkat a Hargita vad rengetegébe. Itt gyakran látunk medvenyomokat és medve hántotta fákat. A Fertő tetőre (1589m) kiérkezve gyönyörű kilátas nyilik a Nagy Hagymás impozáns sziklatömbjeire. Atvágva a Fertő hatalmas pusztályán az Ivó patak völgyébe ereszkedünk be. A szállásunk az irigyveszei Tündérkert Panzioban lesz.
5 nap: A tündéri házigazdáktól búcsúzva, a Hargita fensikra érkezünk, ahol kezdetét veszi a vágtaszakaszok sorozata. A fensik végén megcsillan előttünk a zetelaki viztároló viztükre.
A Sikasszó patakán átlovagolva már is a Görgényi Havasok déli részében találjuk magunkat. Egy ős fenyvesen áthaladva elénk tárul Székelyvarság tanyavilága.
6 nap: Gyalogosan meglátogatva Úz Bence sirját 1km lóra pattanunk és teljes egészében átszeljük a székelyvarsági tanyavilágot. A falu széli legelőről visszatekintve, még egy áttekintő pillantást vetünk a tanyavilágra és az ezt uraló békés nyugodt tájra. Menetirányunk fele fordulva már a sötét, zord hegyek fogadnak. Innen már teljes egészében a Só Útján haladunk, itt megtapasztalhatjuk azokat a nehézségeket amit a só szállitása során éltek át elődeink.
7 nap: A kis tisztast a hozzá illő kis házikóval korán elhagyva, patakok útvesztőjébe kerülünk. Innen kikavarodva elénk tárul a gyergyói medence. Több apró vágtával elérjük a Maros folyót mely a havasi Só Út végét jelenti. A Maros hűs vizétől felüdült lovaink új erővel vágtáznak keresztül a medencén belefutva a gyergyói havasokba. Felkapaszkodva a Kovács Péter tetőre bezárul a kortúránk.
8 nap: Reggeli után hazautazás.

Szükséges felszerelések: jó minőségű sátor, meleg hálózsák, jó minőségű esőköpeny, elemlámpa (javasolt a fejlámpa), réteges öltözék, vízhatlan bakancs lábszárvédővel (lovaglócsizma nem ajánlott), esetleg gumicsizma.

A vándortúrát tapasztalt szakképzett túravezető vezeti.

Az ár tartalmazza:

 • Túravezetést
 • Ellátast napi kétszeri bográcsos étkezés, délben piknik
 • Lószerszámokat, nyergek, nyeregtáskák
 • Szállásokat
 • Az utaztatást Kovács Péterből Gyergyószentmiklósra. (igény szerint)
 • Biztonságos parkolót


Az ár nem tartalmazza:

 • Biztositást
 • Utazást
 • Szeszes italokat.

 

    Időpontok:
 • 2017.6.17. - 2017.6.24.
 • 2017.6.24. - 2017.7.1.
 • 2017.7.1. - 2017.7.8.
 • 2017.7.8. - 2017.7.15.
 • 2017.7.15. - 2017.7.22.
 • 2017.8.19. - 2017.8.26.
Komfort Lovastúra
Sátras éjszakázás nélkül!

A részvételhez szükséges minimális lovastudás:
Vágtában bíztonságos ülés.

Minimális létszám: 3 fő
Lovaglással töltött órák száma/nap: 5

Jelentkezés: E-mailban vagy telefonon.

Részvételi díj: 245000 Ft/fő

Programok:

Részvételi díj: 790 EUR

 

 • A túra hossza 170 km.
 • A túra 6 lovaglási napból áll, napi átlag 5- 6 óra lovaglással.
 • Szállás:  vendégfogadó, hegyi vendégház
 • Ellátás: napi kétszeri meleg étkezés, délben piknik.
 • A személyes csomag szállitása nyeregtáskákban és málháslovon. Max. 12kg

 
Program:
 
1 nap: Érkezés Gyergyószentmiklósra a délutáni órákban, innen szekérúton terepjáróval kimegyünk a lovas tanyára (15 km). Vacsora, a túrával kapcsolatos kérdések, szabályok megbeszélése.
 
2 nap: Reggeli, lovasítás, nyeregtáskák szétosztása, alapos bepakolás, málháslovak felmálházása, nyergelés. A Kovács Péteri csángó tanyákat magunk mögött hagyva az Olt, forrásához érkezünk ahol megitatjuk lovainkat. Innen egy hosszú kapaszkodó a Sóvető havason keresztül a Sipos hegyre, aminek nagy részét erdőben tesszük meg. A Sipos hegy tetején tartjuk a déli pihenőt (1568m) ahol kilátásunk nyílik az Észak Hargitára. Aláereszkedünk Marosfőre és ott fogunk éjszakázni.
 
3 nap: átlovagolunk a Maroson és már is a Hargita hegységben találjuk magunkat. Első csúcsunk a Csik Magasa (1153m), innen enyhe emelkedővel az Osztoros (1384m) fele vesszük utunkat. A déli pihenőt egy különleges helyen tartjuk jobbra tőlünk a gyergyói medence és a Görgényi Havasok, balra a Csiki medence és háttérben a Csiki havasok. Ejszakázni a Libánba fogunk.
4.nap:A Libánból a Ivó fele vesszük az irányt, itt az irigyveszi tündérkert panzióban fogunk éjszakázni.
5 nap: A tündéri házigazdáktól búcsúzva, a Hargita fennsíkra érkezünk, ahol kezdetét veszi a vágtaszakaszok sorozata. A fennsík végén megcsillan előttünk a zetelaki víztároló víztükre.
A Síkasszó patakán átlovagolva már is a Görgényi Havasok déli részében találjuk magunkat. Egy ős fenyvesen áthaladva elénk tárul Székelyvarság tanyavilága.
 
6 nap: Gyalogosan meglátogatva Nyírő József Úz Bencéjének sírját (1km) lóra pattanunk, és teljes egészében átszeljük a székelyvarsági tanyavilágot. A faluszéli legelőről visszatekintve, még egy áttekintő pillantást vetünk a tanyavilágra és az ezt uraló békés nyugodt tájra. Menetirányunk fele fordulva már a sötét, zord hegyek fogadnak. Innen már teljes egészében a Só Útján haladunk, itt megtapasztalhatjuk azokat a nehézségeket, amit a só szállítása során éltek át elődeink.
 
7 nap: A kis tisztást a hozzá illő kis házikóval korán elhagyva, patakok útvesztőjébe kerülünk. Innen kikavarodva elénk tárul a gyergyói medence. Több apró vágtával elérjük a Maros folyót mely a havasi Só Út végét jelenti. A Maros hűs vizétől felüdült lovaink új erővel vágtáznak keresztül a medencén belefutva a gyergyói havasokba. Felkapaszkodva a Kovács Péter tetőre bezárul a kortúránk.
 
8 nap: Reggeli után hazautazás.
 
Szükséges felszerelések: meleg hálózsák, jó minőségű esőköpeny, esőnadrág, fejlámpa, réteges öltözék, vízhatlan bakancs lábszárvédővel esetleg gumicsizma.
 

A vándortúrát tapasztalt túravezető vezeti.

Az ár tartalmazza:

 • Túravezetést
 • Ellátást
 • Lószerszámokat, nyergek, nyeregtáskák
 • Szállásokat
 • Az utaztatást Kovács Péterből Gyergyószentmiklósra. (igény szerint)
 • Biztonságos parkolót


Az ár nem tartalmazza:

 • Biztosítást
 • Utazást
 • Szeszes italokat.

    Időpontok:
 • 2017.4.29. - 2017.5.6.
 • 2017.6.3. - 2017.6.10.
 • 2017.6.10. - 2017.10.17.
 • 2017.9.23. - 2017.9.30.
 • 2017.9.30. - 2017.10.7.
 • 2017.10.7. - 2017.10.14.
 • 2017.10.14. - 2017.10.21.
 • 2017.10.21. - 2017.10.28.
Erdélyi lovastúra
A túra első hete teljesen a Hargita Hegység főgerincén halad végig érintve a legnevezetesebb csúcsokat: Osztoros (1374 m), Fertő (1589 m), Madarasi (1801 m) Kakukk Hegy, Mitács és a Nagypiliske. Ez a túránk érinti a legmélyebben a Hargita sokat emlegetett ős fenyveseit. Utunk során festői tisztásokon táborozunk, és vadregényes tájakon lovagolunk. A második héten a Csomád Hegycsoport, Csíki Havasok, majd Gyergyói Havasokban lovagolunk. A táj változatossága magával ragadó. Először sűrű erdőkön haladunk keresztül, majd következik a széles lankás legelők és kaszálók világa, végül pedig komor sziklatömbök, sziklapárkányok között és meredek sziklaösvényeken barangolunk.

A részvételhez szükséges minimális lovastudás:
A három jármodban biztonságos haladás. Jó fizikai erőnlét. Túrázási tapasztalat.

Minimális létszám: 4 fő
Lovaglással töltött órák száma/nap: 5

Jelentkezés: E-mailben vagy telefonon.

Részvételi díj: 524000 Ft/fő

Programok:

 • A túra hossza: 330 km.
 • A túra 12 lovaglási napból áll, napi átlag 5-6 óra lovaglással.
 • Szállás: vendégházban többágyas szobákkal (4 éjszaka), sátor (10 éjszaka)
 • A személyes csomag szállítása, nyeregtáskákban, max. 8 kg.

Részvételi díj: 1690 EUR

1 nap:Érkezés Gyergyószentmiklósra a délutáni órákban, innen szekérúton terepjáróval kimegyünk a lovas tanyára (15 km). Vacsora, a túrával kapcsolatos kérdések, szabályok megbeszélése.

2 nap:Reggeli, lovasítás, nyeregtáskák szétosztása, alapos bepakolás, málháslovak felmálházása, nyergelés.
A Kovács Péteri csángó tanyákat magunk mögött hagyva az Olt forrásához érkezünk ahol megitatjuk lovainkat. Innen egy hosszú kapaszkodó a Sóvető havason keresztül a Sipos hegyre, aminek nagy részét erdőben tesszük meg.  A Sipos hegy tetején tartjuk a déli pihenőt (1568m) ahol kilátásunk nyílik az Észak Hargitára. Aláereszkedünk a Lok nyeregre és egy hosszú vadcsapáson keresztül megérkezünk a Fekete Rez pusztájára ahol egy esztenához közel éjszakai tábort verünk.  (4 óra lovaglás/ sátras éjszaka).

3 nap:A terjedelmes pusztát elhagyva aláereszkedünk Marosfőre, itt átlovagolunk a Maroson es már is a Hargita hegységben találjuk magunkat. Első csúcsunk a Csik Magasa (1153m), innen enyhe emelkedővel az Osztoros (1384m) fele vesszük utunkat. A déli pihenőt egy különleges helyen tartjuk jobbra tőlünk a gyergyói medence és a Görgényi havasok, balra a Csiki medence és háttérben a Csiki havasok. Az Ölyves tetőnél rátérünk, a Hargita főgerincére ahonnan egy széldöntésen keresztül aláereszkedünk az Ördög tó melletti táborhelyünkre. Amíg a bográcsban rotyog a vacsora egy rövid sétát tehetünk az Ördög tó lápjában. (5 óra lovaglás/ sátras éjszaka)

4 nap:Turánk legnehezebb és leghosszabb szakasza következik ugyan is megmásszuk a Hargita hegység legmagasabb csúcsait Fertő tető (1589m) és a Madarasi Hargita (1801).
A Fertő hatalmas kiterjedésű legelőjen tartjuk déli pihenőnket ahonnan gyönyörű kilátásunk nyílik a Hagymás Hegység impozáns tömbjeire, valamint a távolban a Dancurás és a Likas kúpjai látszanak. A Fertő nyeregre aláereszkedve egy bórvíz forrás mellett haladunk el ahol feltölthetjük kulacsainkat. Innen bevetjük magunkat a Hargita fenyőrengetegébe ahol gyakran medvenyomokat és medvék által meghántott fiatal fenyőket látunk. 
Éjszakai táborhelyünk a Madarasi és Rákosi Hargita közötti nyergen lesz egy hegyi csermely mellett. (6,5 óra lovaglás/ sátras éjszaka)

5 nap:A Rákosi Hargitán (1756m) át megérkezünk Hargita fürdőre, itt tartjuk déli pihenőnket egy kis kocsma mellett. Aláereszkedünk a Tolvajos tetőre, itt keresztülvágunk a főúton és már is a Talabor pusztáin vágtázunk éjszakai táborhelyünk felé. (6 óra lovaglás/ sátras éjszaka)

6 nap:A Lucs tőzeglápot elhagyva a szent Imrei Büdös fürdőig ügetünk, ahonnan ismét fenyőrengeteg következik, majd a Kakukk hegy kalderája (1557m), innen változik a táj ugyan is a fenyőket felváltják a bükkösök.
Az éjszakai táborhely a Mitács pusztán egy esztena közelében lesz. (5 óra lovaglás/ sátras éjszaka)

7 nap:Bükkösökben folytatjuk utunkat a Nagy Piliskéig (1374m). A csúcsot elhagyva egy gyönyörű kilátóhelyre érünk távolban a Csukás hegység (1954m), Nagykő havas, Keresztényhavas (1800m), Bucsecs (2505m), Királykő és a Fogarasi havasok (2500m) hegyei látszanak. Innen letérünk a főgerincről, keresztüllovagolunk az itt már folyóvá duzzadt Olton, keresztülszeljük a bükszádi medencét és megérkezünk a vendégházba. (4 óra lovaglás/ vendégházas éjszaka)

8 nap:Pihenőnap. Délután autóval megnézzük a Szent Anna tavat, a Büdös barlangot, és a gyógyfórrásokat. (szállás vendégházban)

9. nap:A menetoszlop kialakítása után a Bolondos tetőre kapaszkodunk (1082 m). Itt már érezni lehet a Büdös hegy közelséget, a levegő tele van a záptojásként szagló kénnel. Tovább haladva a Buffogó lápot érintjük. A Géczi bércre érve csodálatos kilátásunk nyílik a háromszéki medencére és a mögötte elterülő hegyekre: Nemere hegység, Háromszéki havasok, Csukás hegység. A Köztető (1087 m) zegzugos meredek ösvényein keresztülvergődve a Csíki havasok mellékgerincére érünk és a Cecele csúcs (1173 m) mellett elhaladva kiérünk Lenkert fennsíkjára, amelyen túránkat sok vágtaszakasszal tarkítva folytatjuk. A Nyerges tetői emlékmű mellett megállunk egy rövid pihenőre és megemlékezésre, majd újra virágos legelőkön át haladunk a Pap hegyi (1165 m) táborhelyünkre. (5,5 óra lovaglás/ sátras éjszaka)

10. nap:Táborhelyünkről tovább indulva egymást követik a sokszínű kaszálók és legelők. Balról a Csíki medence, mögötte a Hargitával, jobbra a Kászoni medence a föléje magasló Nemerével. A Botsarkánál csatlakozunk a főgerinchez, és innen kezdve a fenyvesek uralják már a tájat. (6 óra lovaglás/ sátras éjszaka)

11. nap:Magunk mögött hagyva a Tomotok patakvilágát, a Szellő oldalában lovagolunk a Szépvízi víztárolóban gyönyörködve. Innen már a Gyimesekben, vagyis csángóföldön járunk. Rendezett legelők és kaszálók, legelésző állatok és dolgos csángó emberek mellett haladunk el. Innen a Pogányhavason keresztül a Kőnyakra - éjszakai táborhelyünkre - érkezünk. (5 óra lovaglás/ sátras éjszaka)
 
12. nap:Az Utasalj tetőről levezetjük lovainkat a Tunel tetejére ahol csángó kalibázással találkozunk. Ez a pásztorkodási forma a Naskalaton át végigkísér minket a Tarkőig. A kopasz Naskalatról gyönyörű kilátásunk nyílik a gyimesi fővölgyre, Hidegségpatakára, Gyimesbükkre, mögöttük pedig a Tarhavasra és Hegyeshavasra. (5 óra lovaglás/ sátras éjszaka)

13. nap:A mai napon a távolból már oly sokszor megcsodált Hagymás hegység szikláihoz érkezünk, melyeket a Tarkőről elindulva hódítunk meg. Az Öcsém csúcsra (1707 m) kiérve kitárul előttünk az északi látóhatár, így a Nagy Hagymás (1792 m), a Fekete Hagymás (1777 m) és a Csalhó impozáns sziklatömbjeiben gyönyörködhetünk. Egy meredek, sziklás szakaszon levezetjük lovainkat az Egyes kőhöz (1584 m), ahol egy rövid pihenőt is tartunk egy jéghideg forrásnál. Továbbindulunk, és egy fergeteges vágtával meghódítjuk Fehérmező tószemekkel tarkított fennsíkját. (5,5 óra lovaglás/ sátras éjszaka)
  14. nap: Táborbontás után a Vörös-kő oldalához érünk, ahol aláereszkedünk a Jáhoros pusztájára. Innen a völgylabirintusokon keresztül visszaérkezünk a lovastanyára. (4 óra lovaglás/ szállás vendégházban)
  15. nap:Reggeli, hazautazás.

Szükséges felszerelések: meleg kisméretű hálózsák, jó minőségű esőköpeny, esőnadrág, fejlámpa, réteges öltözék, vízhatlan bakancs lábszárvédővel.
A vándortúrát tapasztalt túravezető vezeti.
Részvételi díj: 1390 EUR
Az ár tartalmazza:

 • túravezetést
 • ellátást napi kétszeri bográcsos étkezéssel, délben piknikkel
 • lószerszámokat, nyergeket, nyeregtáskákat
 • szállásokat, sátrat, polifomot
 • biztonságos parkolót

 
Az ár nem tartalmazza:

 • biztositást
 • utazást
 • szeszes italokat.


   Időpontok:
 • 2017.7.22. - 2017.8.5.
 • 2017.8.5. - 2017.8.19.

Információk:
Elérhetőség:

Románia (Hargita)
535500 Gyergyószentmiklós, Vararilor 13
www.hipparion.ro

Térkép és megközelíthetőség »

A lovardában beszélt nyelvek:

magyar angol német román
Lovardavezető:

Gáll Csaba
+40 740 473XXXX    mutasd
XXXXXXXX@hipparion.ro    mutasd


További kapcsolattartó:

Timár Kinga
+40 753 405XXXX    mutasd
XXXXXXXX@hipparion.ro    mutasd

(lovastábor, lovastúra,szállás)
Szakágak, lovaglási módok
Hipparion Lovas Vándorközpont
Vararilor 13 Gyergyószentmiklós Hargita 535500 Románia
http://lovarda.lovasok.hu/hipparion-lovas-vandorkozpont 
Horze Lovasáruház   KLP   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés