Ópusztaszeri Akhal Teke Ménes

Lovastúrák

Lovagolj akhal teke lovakon, egyedi nyeregben, a Tisza és a puszták vidékén, termálfürdőzéssel, szürkegulya látogatással. Tekintsd meg  Ópusztaszeren a Feszty-körképet és egy lovasbemutatót! Szállás eredeti kazak és mongol JURTÁKBAN. Megegyezés szerint néhány napra is van lehetőség csatlakozni…

 

Az Ópusztaszeri Akhal Teke Ménes csapata így ír túráiról:

 

A lóval töltött szabadidőnek kétségtelenül a túralovaglás a csúcsa. Amióta túrázunk nagyon sok élménynek, kalandnak voltunk tanúi és részesei. Megpróbálom összefoglalni, hogy ennyi év után mit tartunk a legérdekesebbnek:

 

Elindulni, úton lenni és eljutni máshová…

 

Ez egy nagyon ősi élmény, ott lapul az ösztöneinkben, izgalommal tölt el, és ha átéljük, más emberként lépünk tovább: kevesebbek lennénk, ha nem történt volna meg. A ló ehhez az úthoz egy nagyon különös érzést ad: mintha egy más időből szemlélnénk a világot, másképpen haladunk és más utakon járunk – mint régen - a nomádok – folyótól folyóig, hegyeken át… A túra csillagtúra, minden nap visszatérünk a Jurtaszállásra, ahonnan elindultunk. 

 

Ópusztaszer földrajzilag szerencsés fekvésű: olyan területek határán van, ahonnan egyaránt elérhetőek a kiskunsági homokbuckás ligetek, az alföldi szikes puszták és a Tisza vadregényes ártere… Ezeken a helyszíneken vezet Attila Túra útvonala. Utunk legnagyobb része tájvédelmi körzetek érintetlen és gazdag növény-és állatvilágán vezet keresztül. 25-35 km-t teszünk meg egy nap, de természetesen vannak különbségek a távok között.

 

Lovak és nyergek:

 

Lovastúráinkon a „honfoglalás lovát”, a legendás Akhal Tekét lovagolva fedezheti fel az utunk során érintett tájakat. Ez az a fajta, amelyikkel történelmünk összefonódik, és híres különleges kényelmérő. Nemcsak a lovak, de a nyergek is különlegesek: Saját készítésű magyar stílusú nyergek, korszerűsítve a mai lovaglástechnikai igényekhez és lovakhoz. Különlegesen biztonságos és kényelmes, nagyon beváltak az elmúlt évek túrái során.

 

Azoknak, akik az Akhal Teke fajta vagy a nyergeink iránt érdeklődőknek ez a túra vagy ennek akár rövidített verziója jó lehetőséget ad a kipróbálásra, ismerkedésre.

 

https://www.youtube.com/watch?v=kwaXXzFGxbU&t=2s

Elérhetőségek:

 • E-mail: csat1996@gmail.com  cseppentoopuszta@gmail.com
 • web: https://www.opusztaszerimenes.hu/lovasturak/A lovarda által szervezett lovastúrák:

“A szőke Tiszától a kék Dunáig“ túra
,,Elvinni egy kulacs vizet a Tiszából a Dunába…” A Tisza árterének vidékéről, a kiskunsági homokdűnés tájakon át, a solti síkság szikes pusztáin keresztül a Dunáig. Ez a nagy távok lovaglásának a túrája… Egyik barátunk, aki velünk lovagolt ennek a túrának a végén mondta: „Azt gondolnánk, hogy ismerjük az országunkat és most, hogy átlovagoltuk a Kiskunságot kell ráébredni, hogy az autók ablakából keveset látunk az egészből.” Gyalog nem lehet megtenni ekkora utat, a ló visz el azokra a helyekre, amelyek a vidék ősi arcát mutatják: a természetből azt, amiről azt gondoltuk, hogy már nem létezik. A homok, a puszták, a nagy távolságok - ez a táj illik a leginkább a lófajtához, amelyet tenyésztünk: Az Akhal Teke a „honfoglalás lova“, amely híres különleges kényelméről… a titokzatos kelet világának ősi kincse... A 2010-es, első Duna-Tisza túra, bebizonyította, hogy igazak a róluk szóló legendák…

A részvételhez szükséges minimális lovastudás:
A lovas biztonsággal mozogjon terepen társas lovaglási szituációban. Mivel a lovasok napi 25-30 km-es távokat tesznek meg, a biztos lovaglástudáson kívül megfelelő fizikai kondícióra is szükség van. Gyakorlott lovasoknak is minimum fél éves heti szintű felkészülés javasolt a túra előtt.

Minimális létszám: 5 fő
Lovaglással töltött órák száma/nap: 5

Jelentkezés: E-mailben: csat1996@gmail.com

Részvételi díj: 310000 Ft/fő

Programok:

Napi program:

 

Szombat – Érkezés/transzfer

Reptér: Budapest Liszt Ferenc Repülőtér. Transzfer Ópusztaszerre.
Elhelyezkedés a Jurtaszálláson, az első nap szálláshelyén, ismerkedés az Akhal Ménessel.
Vacsora: 19-20 óra között.

 

Vasárnap – Lovaglás a Tiszához

Reggeli 8 órakor.
Indulás 9-kor, majd 3-4 órás lovaglás után piknikebéd, ez után lovaglás az úticélig.
Utunk során a Tisza hajdani árterének gazdag növény-és állatvilága vesz bennünket körül. A pihenő és ebéd a Tisza partján zajlik, közben alkalmunk nyílik meríteni a Tisza vizéből, hogy azt az út végén a Dunába önthessük…

Vacsora: 19-20 óra között.

 

Hétfő – Lovaglás Kiskunmajsára

Reggeli 8 órakor.
Indulás 9-kor, majd 3-4 órás lovaglás után piknikebéd, ez után lovaglás az úticélig.
Utunk során a Tisza hajdani árterének gazdag növény-és állatvilága vesz bennünket körül. Kiskunmajsán este lehetőség nyílik ellátogatni a termálfürdőbe kipihenni a nap fáradalmait.
Szállás: A szállásunk is a fürdő közelében található falusi vendéglátóhelyen lesz…
Vacsora: 19-20 óra között.

 

Kedd – Lovaglás Bugacra

Reggeli 8 órakor.
Fürdőzés a Termálfürdőben… Indulás ebéd után, ez után lovaglás az úticélig. Homokbuckás, borókásokon lovagolunk keresztül…
Bugacon, ahol megelevenedik az Alföld pásztor-kultúrája, szálláshelyünk szomszédságában legel egy ménes, egy magyar szürke gulya és található egy pásztor múzeum is…
Szállás: Szállásadónk magyar szürke tenyésztő és biofarmja van. Meghitt szálláshelyünk közvetlenül a gazdaság mellett található…
Vacsora: 19-20 óra között. 

Szerda – Lovaglás Kiskőrösre

Reggeli 8 órakor.
Indulás 9-kor, majd 3-4 órás lovaglás után piknikebéd, ez után lovaglás az úticélig.
Utunk a turjánoson és a bugaci pusztán vezet keresztül…

Szállás: Szállásunk egy falusi vendégházban lesz.
Vacsora: 19-20 óra között. 

Csütörtök – Lovaglás Bakodpusztára

Reggeli 8 órakor.
Indulás 9-kor, majd 3-4 órás lovaglás után piknikebéd, ez után lovaglás az úticélig.
A homokos-szikes puszták, melyeken keresztül haladunk az ősi sztyeppékhez hasonlatosak és egy monumentális panoráma képét adják.
Szállás: Szállásadóink kedves csikós barátaink, akik nagy szeretettel szoktak vendégül látni bennünket.
Vacsora: 19-20 óra között.

 

Péntek – Lovaglás a Duna partra
 

Reggeli 8 órakor.

Indulás 9-kor, majd 3-4 órás lovaglás után piknikebéd, ez után lovaglás az úticélig.
A Dunához érve a túlpart löszfalai látszanak a dimbes-dombos Dunántúlon…

Szállás: Bakodpuszta.
Vacsora: 19-20 óra között.

 

 

Szombat – A távozás napja/transzferÉrdeklődni: csat1996@gmail.com, cseppentoopuszta@gmail.com

https://www.opusztaszerimenes.hu/lovasturak/

 

 

    Időpontok:
 • 2023.4.22. - 2023.4.29.
 • 2023.9.9. - 2023.9.16.
Attila Túra
Ópusztaszeri Akhal Ménes - Attila Túra Ahkal Teke lovakon - egyedi nyergekben - a Tisza és a puszták vidékén. Az ópusztaszeri Feszty-körkép és lovasbemutató megtekintésével. Termálfürdőzéssel, szürkegulya látogatással. Szállás eredeti kazak és mongol JURTÁKBAN. A túra csillagtúra, minden nap visszatérünk a Jurtaszállásra, ahonnan elindultunk. Megegyezés szerint néhány napra is van lehetőség csatlakozni…

A részvételhez szükséges minimális lovastudás:
A három jármódban (lépés-ügetés-vágta) biztosan kell tudnia közlekedni a lovasoknak kiült és könnyített testhelyzetekben is. (A folyamatos könnyítő testhelyzetet tudnia kell produkálni.)

Minimális létszám: 5 fő
Lovaglással töltött órák száma/nap: 5

Jelentkezés: E-mailben: csat1996@gmail.com

Részvételi díj: 210000 Ft/fő

Programok:

Napi program:

Vasárnap – Érkezés

Elhelyezkedés a Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán. A vendégek eredeti kazak és mongol jurtákban szállhatnak meg, A jurta nem sátor. Az ember által készített lakóhelyeknek, hajlékoknak egyik ősi formája. Kelet-Mongóliától a Dél Orosz sztyeppéig, időlegesen még a Kárpát-medencéig is, az ősi szállástípusok közül a legnagyobb területen terjedt el.

A jurtaszállás a ménes legelőterületén helyezkedik el. A vendégek éjjel a nyitott jurtatetőn át láthatják a csillagos eget és hallják a lovak mozgásának neszeit, így a természettel harmóniában, a lovakkal testközelben pihenhetnek, ahogy egykor őseink, több, mint 1000 éve. Vacsora: 18-19 óra között.

 

Hétfő – Próbalovaglás és a méneslátogatás

Reggeli 8 órakor. Ismerkedés a lovakkal és lóraszállás 9-kor. Próbalovaglás a lovardában, ló-lovas párosok kialakítása, szintfelmérés. Rövid délelőtti lovaglás után ebéd a Jurtaszálláson.

Délután méneslátogatás a Sztyeppvonattal: A csapat ekhós szekéren, amit egy traktor vontat (hasonlatosan egy vonatszerelvényhez) kalandos kört téve a pusztában megtekintheti az Ópusztaszeri Akhal Teke fajtájú ménest és a gazdaságot. A fedezőméneket, munkalovakat, kiscsikókat.

Az Akhal Teke lófajta, amit láthatunk, őseink társa volt a Kárpát-medencébe való érkezésünk alatt, így ha úgy tetszik, megtekinthetjük a honfoglalás lovait.

Vacsora: 18-19 óra között. Szállás: az Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán.

 

Kedd – Lovaglás a pusztaszeri turul emlékműhöz

Reggeli 8 órakor. Indulás 9-kor, majd 3 órás lovaglás után piknikebéd a honfoglalás emlékhelyéül szolgáló turulos szobornál. A turul a magyar eredetmondák fontos szereplője. Az emlékmű pedig a magyar honfoglalásnak állít emléket. Vacsora: 18-19 óra között zajlik a szálláson, az Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán.

 

Szerda – Lovaglás a pusztai kunhalmokhoz

Reggeli 8 órakor. Indulás 9-kor.

Ilyen halmok húzódnak a Kárpát-medencétől Mongóliáig. Ezek alá a halmok alá temetkeztek a sztyeppe népei több, mint 2000 éven át. Párhuzam vonható a piramisokkal és ha nem is oly monumentálisak, Eurázsia hatalmas térségein volt hosszú időn át elterjedt. Mai világunkban egyre kevesebb helyen látni ezt a tájat: a sztyeppe világának tájelemeit. Az Alföldön megvizsgált több, mint 1600 csak töredéke az összes halomnak. A kunhalmok felkutatása során, lovaglás az alföldi pusztán, nádasok mentén, ártéri öreg tölgyes erdőben, aminek növényvilága olyan gazdag, hogy az Alföld dzsungelének nevezhetnénk. Utunk során megelevenedik az Alföld pásztor-kultúrája.

A piknikebéd a kunhalomnál zajlik.

Hazalovaglás után a vacsora: 18-19 óra között. Szállás: az Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán.

 

 

Csütörtök - Lovaglás a szürke gulyához + Feszty-körkép

Reggeli 8 órakor. Indulás 9-kor. A gulyalegelő egy nagyjából 1200 ha-as tájvédelmi pusztán helyezkedik el, jó rálátással ennek különleges és védett állatvilágára, a szabadon legelő bivalyokra, színes madárpopulációra és az érintetlen puszta horizontjára. Az út során testközelből ismerkedünk meg a magyar szürke gulyával, kis bocikkal és a bikával… A táj hiteles arca a nagy sztyeppéknek.

Ebéd az Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán.

Délután a Feszty-körkép megtekintése (Feszty Árpád monumentális panoráma festménye a magyarok Kárpát-medencébe való bejöveteléről) a Nemzeti Történeti Emlékparkban.

Vacsora: 18-19 óra között. Szállás: az Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán.

 

 

Péntek – Lovaglás a mindszenti kompátkelőhöz, ártéri dzsungelösvény

Reggeli 8 órakor. Indulás 9-kor, majd 3 órás lovaglás után átkelünk a komppal a folyón és ebédünket egy hangulatos Tisza-parti helyszínen költjük el a part egy magaslati pontján a nyárfák alatt. Utunk során, ha a vízállás nem akadályoz meg bennünket, behatolunk az ártéri erdő sűrűjébe és kalandos kört teszünk a Tisza folyó dzsungelszerű hatalmas fái és futónövényei közt. A Tisza folyó Magyarország két nagy folyójának egyike. Úgy szokták nevezni, hogy a ,,Szőke Tisza”.Hazalovaglás után vacsora: 18-19 óra között az Ópusztaszeri Akhal Ménes Jurtaszállásán.

 

Szombat - Reggeli 8 órakor. Búcsú és távozás.

 

 

További információról, valamint a pontos árakról érdeklődj e-mailben:  

Elérhetőség: csat1996@gmail.com

https://www.opusztaszerimenes.hu/lovasturak/

    Időpontok:
 • 2023.5.7. - 2023.5.13.
 • 2023.7.30. - 2023.8.5.
 • 2023.8.20. - 2023.8.26.
 • 2023.10.1. - 2023.10.7.
Marhaterelés
Őszi és tavaszi lovasprogram, gyakorlott lovasoknak Ópusztaszeren. Lehetőséget biztosítunk az érdeklődőknek az Ópusztaszeri Akhal Ménes marha behajtásán való részvételre. Ősszel, amikor elkezdenek sárgulni a levelek, valamint tavasszal, amikor ébredezik a természet, Ópusztaszeren a honfoglalás emlékhelyén a Cseppentő család 80-90 magyar szürke fajtájú, fiatal bikát, tehenet és üszőt terel át a nyári legelőről a téli etetőhelyre. Ezek az események olyan epizódok átélését teszik lehetővé a mai világban, amelyek összekapcsolnak bennünket a régmúlt időkkel, amikor az állattartó népek még lovon ülve, ,,pásztorolva” őrizték-mozgatták jószágaikat. Ezek a pillanatok bennünket is megérintettek, akik rendszeresen részesülnek ebből az élményből és arra gondoltunk, hogy megosztjuk ezt a hozzánk ellátogató lovasokkal akiknek ez még izgalmasabb lehet. Ezt az izgalmat szeretnénk megosztani azokkal, akik eddig csak a képernyőn keresztül csodálhattak hasonló eseményeket! A program ára: 18 000 Ft/fő. Elérhetőségek a jelentkezéshez: cseppentoopuszta@gmail.com

A részvételhez szükséges minimális lovastudás:
A részvételhez mindenképpen szükséges a három jármódban való biztos, rutinos lovaglás, valamint a könnyített jármódok készségszintű alkalmazása (könnyű ügetés, könnyített vágta, folyamatos könnyítés).

Minimális létszám: 5 fő
Lovaglással töltött órák száma/nap: 5

Jelentkezés: cseppentoopuszta@gmail.com

Részvételi díj: 22000 Ft/fő

Programok:

Gyülekező:  a program kezdete előtt 15 perccel! (9:45)  

Indulás 10:00 órakor, az Ópusztaszeri Akhal Ménes központi legelőjéről.   Átlovaglás a marhák téli / nyári etetőhelyére.   Rövid pihenő, piknik. Marhák felkutatása, összeterelése és áthajtása a nyári / téli legelőre.   Ezután hazalovaglás következik, és a hátrahagyottakkal való elszámolás. 😀

A program időtartama kb. 5-6 óra hossza.   

Jelentkezés: cseppentoopuszta@gmail.com

További információ: https://www.opusztaszerimenes.hu/marhatereles/   Időpontok:
 • 2023.10.14.
 • 2023.10.22.
 • 2023.11.2.
 • 2023.11.4.

Információk:
Elérhetőség:

Magyarország (Csongrád)
6767 Ópusztaszer, Major 102.
www.opusztaszerimenes.hu
www.akhalstud.hu

Térkép és megközelíthetőség »

Fizetési lehetőségek, beszélt nyelvek:

készpénzfizetési lehetőség magyar angol német franciaTovábbi kapcsolattartó:

Fekete Andrea Márta
+36 30 979-XXXX    mutasd

(lovasoktatás, lovastábor, lovastúra,szállás)
Szakágak, lovaglási módok

military, távlovaglás, hobbilovaglás
A lovarda bemutatkozó oldala »A lovarda pályái:

30 x 100 m-es kültéri pálya
20 m átmérőjű fedeles körkarám
Pályák és felszereltség »
Ópusztaszeri Akhal Teke Ménes
Major 102. Ópusztaszer Csongrád 6767 Magyarország
https://lovarda.lovasok.hu/opusztaszeri-akhal-teke-menes 
Horze Lovasáruház   KLP   Decathlon   Tanita Lovasboltja   szerverbérlés, szerverhoszting, szerverüzemeltetés